Zaman Yönetimi – Projenizde Temel Çizgileri Kullanın

İlk Temel Çizginizi yaratın:

Temel Çizgi (baseline) proje takviminizin herhangi bir andaki görüntüsüdür. Bu görüntüleri saklayarak projede ilerleme oldukça orijinal planla karşılaştırma imkânınız olur.

Proje ekibiniz ile birlikte çalışarak kapsamlı bir proje takvimi çıkarın. Önce projenizdeki aktiviteleri listeleyin, aralarındaki bağlantıları sağlayın ve tarihleri belirleyin. Kaynakları ve maliyetleri tahmin edin. Proje yönetim yazılımınızı kullanarak temel çizginizi ayarlayın. Ya da takviminizin bu halini saklayın.

Bkz. Proje Yönetiminde Başlangıç Tarihleri İçin 5 Seçenek

Takviminizi düzenli güncelleyin:

Proje takviminizi düzenli güncellemeyi unutmayın. Projenizde aktiviteleri tamamladıkça, yeni aktiviteler eklendikçe veya tarihler değiştikçe, takviminizde güncellenmelidir. Değişiklikleri takviminize işleyerek projenizi sürekli olarak izleyin.

Bkz. Proje Yönetiminde Zaman Planı Oluşturmak

Düzenli temel çizgiler oluşturun:

Projenizde değişikliklerden sonra, özellikle büyük değişikliklerden sonra takviminizin yeni haliyle yeni bir temel oluşturun. Projenize yeni bir grup aktivite eklemiş olabilirsiniz, ya da önemli kilometre taşlarında tarih değişiklikleri olmuş olabilir, ya da projenizde takviminizi değişiklik yönetim sisteminizden geçirerek onaylı bir değişikliği takvime işlediyseniz, yeni bir temel çizgi yaratmak faydalı olacaktır.

Her değişiklikte yeni bir temel çizgi oluşturmayın:

Proje takviminizdeki her değişiklikten sonra yeni bir temel oluşturmak isteyebilirsiniz, fakat bu iyi bir fikir olmayabilir. Kontrol edemeyeceğiniz kadar fazla takvim versiyonunuz olacak ve önemli değişiklikleri de takip edemez hale geleceksiniz. Eğer proje takviminizi değişiklik sürecinden geçen onaylı bir değişiklik sonucunda güncelliyorsanız o zaman yeni bir temel oluşturabilirsiniz.

Bkz. Proje Aktivite Listelerinizi İyileştirin

Projeniz bitince temel çizginiz ile kıyaslayın:

Proje temel çizgilerinizin amacı projenizde en baştaki hali ve aradaki kontrol noktalarındaki durumların karşılaştırılmasında kullanılmalarıdır. Proje kapanışınızı yaparken öğrenilmiş derslerinize projenizde gidişatın nasıl değiştiğini ve buradan çıkardığınız dersleri bir sonraki projenizde kullanmak üzere yazabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

Blog Kategorileri