Yazı Dizisi – Mutlu Proje Yöneticisi Yazı Dizisi – I

Bölüm 1- Farkındalık Sahibi Olun ve İletişiminizi Güçlendirin!

Başarılı proje yöneticisi olmakla ilgili pek çok şey okumuş-izlemiş olabilirsiniz. Yüksek verimli, etkili ve üretici proje yöneticisi olmayı sağlayan pek çok teknik var fakat nasıl mutlu proje yöneticisi olunacağına yardım eden kaynaklara rastlamak pek mümkün değil. Eğer proje yöneticisi olarak işinizde eğlence ve memnuniyeti bulamıyorsanız, profesyonel başarının kaynağı nedir ? Mutsuz hissetmenize rağmen gerçekten başarılı sayılır mısınız?

Yapılan araştırmalara göre, mutlu proje yöneticisi olmanın çok fazla çalışmayla alakalı olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda klasik proje yöneticiliği kitaplarında yazılmayan, liderlik ve proje yöneticiliği eğitimlerinde öğretilmeyen önemli meziyetlere de ihtiyaç vardır.

Bkz. Proje Yönetimi Kariyerinizi Geliştirecek İpuçları

Başlangıç olarak size proje yöneticisi olarak kariyerinizin başında kazanmanız gereken en önemli yetenekten bahsetmek istiyoruz. Nedir bu yetenek?

Farkındalık!

Farkındalık şu anda mevcut olan durumu ve etrafında olup bitenleri idrak edebilme kapasitesidir. Bu sizin düşünceleriniz, duygularınız, davranışlarınız vb. diğer hislerinizin farkında olmanız demektir. Farkındalık, ortamdaki anlamlı ipuçlarının dikkatinizi doğrudan çekmesi anlamına gelir. Unutmamalısınız ki toplumda, başkaları ile olan etkileşimlerinizde sosyal ve duygusal bir dinamiksinizdir.

Farkındalık incelikle ve ikna yeteneği ile iletişim kurmak için temeldir. Peki bunun mutlu proje yöneticisi olmakla ilgisi nedir?

Her şekilde ilgisi vardır çünkü proje yöneticilerinin vakitlerinin yüzde 90ını iletişimde harcadıkları bilinir. İletişim kavramı ile ilgili genel sorun bu terimin çok kullanışlı olmamasıdır. İletişim hakkında birçok terimi kapsayan bir şemsiyeden bahseder gibi konuşuruz fakat iletişim kavramını özelikle projelerde çok bahsi geçen bir kavram olması sebebiyle daha çok açmamız gerekir.

Konu iletişime gelince, yapabileceğiniz tek şey detaylı ve alternatifli plan yapmaktır. İletişim kanallarınızı dikaktlice belirlemeli, nasıl bir dil kullanacağınızı kesinleştirmelisiniz. Reaktif, doğaçlama ve büyük önemi olan riskli konuşmaları içeren diyaloglar önemlidir. Bu tip diyologlar deney, kıvrak düşünme ve doğaçlama yeteneği gerektirir. İletişim, güçlendirilmesi için yüksek miktarda efor isteyen ve aynı zamanda pratiğe dayanan bir yetenektir. Bu nedenle iletişim, pek çok alt süreci içeren karmaşık bir süreçtir demek de mümkündür.

Sonuçları riskli ve projeniz için önemli olan durumlarda, iletişim kanallarınız sayesinde etrafta neler olup bittiğine dair fikir edinebilirsiniz. Farkındalık bu tip iletişimlerde önemli bir rol oynar. Öncelikle iletişim için hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Sonra başkaları ile iletişim içindeyken, yeni bilgiler öğrenirken aynı zamanda değişim için istekli olmalı ve yeni hedefler yaratmaya da açık olmalısınız. İletişim içindeyken dikkatinizi dağıtabilecek ve sizi belirlediğiniz hedeflerden uzaklaştıracak fiziksel zihin dağıtıcı ögelere karşı koymalısınız. Bu da ses tonunuzun, vücut dilinizin ve planlamada kullandığınız sözcüklerin farkında olmanızla mümkündür. Böylece iletişim sırasında doğru tercihleri yapabilirsiniz.

Bkz. Uluslar Arası Projelerde İletişim Yönetimi

Ayrıca iletişim halindeyken konuştuğunuz kişilere önem vermeli ve onlardan öğrendiklerinizi kendinize katmalısınız. Bu da konuşma sırasında çevik olmak ve pek çok etkeni göz önünde bulundurmakla mümkündür. Ayrıca iletişim sırasında bazı kararlar vermeniz de gerekebilir. İletişim halindeyken kısa zamanlı planlarınıza odaklanırken, aynı zamanda mevcut ilişkilerinizi korumak uzun süreli hedefleriniz arasında olmalıdır.

Peki bu durumun mutlu proje yöneticisi olmakla alakası nedir?

Öncelikle iletişim kabiliyetiniz güçlüyse ve istediğiniz sonuçları alabiliyorsanız, kendinizi “oyunun” lideri hisseder, yapabileceklerinize inanırsınız. Başkalarına zorlu kararlar vermek ve zor kararlarla yüzleşebilecekleri konusunda yardım edebileceğinizi düşünürsünüz. Ayrıca anlaşması en zor insanlarla bile karmaşık problemleri çözmek için iş birliği yapabileceğinize inanırsınız ve kendinizi süreci gerçekleştirecek güçte hissedersiniz.
Kendinizi oyunun lideri hissedince kontrolün de sizde olduğunun yavaş yavaş farkına varacaksınız. Kendinize güveniniz artacak ve normalden çok daha fazla başarılı sonuçlar almanıza yardımcı olacak motivasyonu kendinizde bulacaksınız.

Proje yönetiminde, hayatta da olduğu gibi, “şimdiki zaman” olmalısınız.

Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın

Blog Kategorileri