Genel – Yeşil Proje Yönetimi

Dünya temiz enerjiye yöneliyor – hatta Türkiye bile. Artık geçmişteki gibi sınırsız hava, su veya yerimiz olmadığını fark etmeye başlıyoruz. 1970 lerden beri süregelen iklim değişikliği uyarıları artık çevre dostu bir hareketin yükselen çığlıkları haline geldi.

Peki, bu “yeşil” prensipleri projelerimize nasıl uygulayabiliriz ?

Bunun bariz bir yolu projelerimizi daha etkin yönetmemizden geçer. Örneğin, projenizde ürünlerin paketlenmesinin daha az malzemeyle yapılmasını sağlayacak bir sonuca ulaşmayı hedefliyorsanız, projenizin daha erken bitmesi, bu çevreci sonuçların daha erken alınmasını sağlar.
Fakat birçoğumuz bu tip projelerde çalışmıyoruz. Çoğunluğumuz özellikle IT sektöründe yeni bir yazılım geliştirilmesi veya IT altyapı projelerinde çalışıyoruz. Peki bu tip projelerimizi daha çevre dostu nasıl yapabiliriz?

Riskler Kontrol Altında! Risk Yönetimi Planının 7 BileşiniE-Kitabını Tweet ile Öde Seçeneği İle Hemen İndirin

Cevap “Yeşil Proje Yönetimi”

Yeşil Proje Yönetimi bizim için tüm proje döngüsü boyunca çevreci düşündüğümüz ve kararlarımızı çevreye etkilerini de düşünerek verdiğimiz bir modeldir.

Birkaç örnek;

Proje Başlangıç Dokümanı;

Hepimiz yüzlerce başlangıç dokümanı şablonu görmüşüzdür. Fakat hiçbirinde çevresel etkilerin olduğu bir bölüm göremiyoruz. Demek ki çoğu proje yöneticisi projeyi tanımlarken bu konuya hiç önem vermiyor. Hatta proje sponsorlarının da çok azının önem verdiğini düşünüyoruz.

Oysaki sadece biraz düşünerek bile projemizi daha çevreci olmasını sağlayabiliriz. Örneğin IT altyapısını yeniliyorsanız muhtemelen birçok donanım atıl hale gelecektir. Bu donanımlar geri dönüştürülebilir ya da ihtiyacı olan yerlere bağışlanabilir.

Bkz. Proje başlangıç Tarihleri İçin 5 Seçenek

Sorun Yönetimi

Süreci biliyorsunuz; Sorunu belirle, nedenini araştır, projeye etkilerini belirle, alternatifleri araştır, önerilerde bulun vb. Şimdi Sorun Formu’na bir de sorunun çevreye olan etkileri diye bir bölüm ekleyelim. Çoğu sorun için bu bölüm kullanılmayacaktır fakat böyle bir bölümün olması bile sizi her seferinde düşünmeye itecektir.

Sonuç…

Yeşil proje yönetimi bütün proje kararlarının çevreye etkilerinin en iyi olacak şekilde yapmak anlamına gelmesi demek değil. Ana fikir, projemizdeki kararların çevreye olan etkilerini dikkate almaya başlamalıyız. Birçok kararınızı aynı vermeye devam edeceksiniz. Fakat bazı kararlarınızı farklı verebilirsiniz. Bu farklı kararlar, dünya çapında yüzlerce, binlerce kere olduğunda, bir fark yaratılabilir.

Blog Kategorileri