Genel – CAPM Sertifikası ve Sınav Bilgileri

Kim İçin: CAPM sertifikası, proje yönetmiş olan kişileri değil, projelere katkıda bulunmuş, proje ekibinde çalışmış kişilere yöneliktir.

Koşullar: Bir sertifikaya sahip olmak üzere başvurunuzu yaparken ön koşul olarak o konuya ilişkin yetkinliğinizi, tecrübenizi göstermeniz gerekiyor. PMP sertifikası başvuru ön koşulları ile CAPM sertifikasınınki farklı. CAPM proje yönetimi için bir ön sertifika olduğundan dolayı, koşullar çok daha kolay.

CAPM sertifikası için;

• Lise diploması
• 1500 saat proje tecrübesi (proje ekibi üyesi olarak hangi çalışmalar yapılmış? PMP’ deki gibi proje yönetmiş olmak gerekmiyor)
• veya 1500 saat tecrübe yerine 23 saat proje yönetimi eğitimi.

Bkz. PMP ve CAPM Sınavından Geçmek İçin 7 Maddelik Plan

Sınav Ücreti ve Sınav Başvuru Süreci: PMI’ya göstermek gerekiyor. Bu ön koşulu sağlayıp sınav ücretini (PMI üyelerine 225US$, üye olmayanlara 300US$) ödedikten sonra eğer PMI tarafından denetime (audit) alınmazsanız (PMI başvurular içerisinden bazı adayları denetlemek üzere rastgele seçebiliyor) hemen sınav için gün alabiliyorsunuz. Eğer bir aday denetime takılırsa PMI denetim sürecinde diploma fotokopisi, alınan eğitimin sertifikası ve başvuruda belirttiğiniz projelerde birlikte çalıştığınız yönetici tarafından imzalanmış tecrübe dokümanlarını istiyor. İnceleme tamamlanınca aday sınava girebiliyor. Sınav tarihi değişikliği sınava 30 gün kalmışsa 70 $ mal oluyor.

Serfikasyon Döngüsü: CAMP sertifkası 5 sene geçerli olup, sertifikayı elinde tutmak isteyenler 5 sene sonra tekrar sınava girmesi ve sınavda başarılı olması gerekiyor.

Bkz. Durmak Yok! Proje Yöneticisinin Sürekli Gelişimi

Sınav ve İçeriği: Sınav, 3 saat, test usülü, 4 seçenekli 150 sorudan oluşuyor. Bu 150 sorunun 15 tanesi değerlendirmeye alınmıyor. Sınavı geçmek için 135 sorudan en az 88 tanesinin doğru olması gerekiyor. Yani %65 başarı göstermek gerekiyor. Sınava hazırlanmak için de PMBOK (Project Management Body of Knowledge) temel kitap. Sertifikanın geçerliliği 5 yıl. Eğer CAPM sertifikasını yenilemek isterseniz tekrar sınava girmek gerekiyor. Soruların dağılımı aşağıdaki gibidir. Sorular PMP içeriğine benzemekle beraber genellikle yorum gerektirmez.

Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın

Blog Kategorileri